Szeretettel köszöntelek a BLOGGEREK közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
BLOGGEREK vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BLOGGEREK közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
BLOGGEREK vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BLOGGEREK közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
BLOGGEREK vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a BLOGGEREK közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
BLOGGEREK vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Vendéglő az ínyenc bloggerhez: http://inyencblogger.blogspot.com
Kedvcsináló a bloghoz:
Érted haragszom... megértik ezt?
A most induló porellenes mozgalomhoz nagy örömmel csatlakoztam, de lenne néhány gondolatom a miértről és hogyanról.
Tehát,
a fő kérdés: mit is akarunk? Nyilván nem egymást, gasztrobloggereket
meggyőzni, hisz mi már tisztában vagyunk ezekkel a dolgokkal. Azoknak
kell bizonyítanunk, akik még nem találtak ki a műanyagok útvesztőjéből.
Ehhez először is azt kell megnézni, hogy miért étkeznek Ők úgy, ahogy:
-nincs idejük
-nincs információjuk
-félnek a főzéstől
-érdektelenek
-(azt hiszik) így olcsóbb
Természetesen a „szerintem nem anyira káros ez, meg amúgy is minden káros” típusú hozzáállással nehéz mit kezdeni. Aki nem akarja ismerni a tényeket, az nem akar változni sem.
De
talán vannak, akiknek csak nem jött eddig szembe a megvilágosodás, és
némi segítő szándék ráállítaná őket egy egészségesebb (és nem sokkal
bonyolultabb) útra. Ehhez a hadművelethez azonban taktikusan kell
hozzáfogni. Senki sem szereti, ha szembe-pofába lehülyézik, nem is
szabad. Az emberek hiúk, a kellemetlen igazságot gyakran
elutasítják.Óvatosan hát az (egyébként jogos) ostorozással!
Próbáljunk
meg jóindulatúan tekinteni azokra, akik nem tudnak/mernek főzni. Akik
nem akarnak? Nos, az egy más kategória, de ezt is tiszteletben kell
tartani. Talán az lenne az ideális, ha kedvesen, biztatóan alternatívát
kínálnánk – mint ahogy tesszük is – azoknak, akikben motoszkál valami,
vagy eddig egyszerűen csak tudatlanok és naivak voltak.
Tele vannak
a blogok villámgyorsan elkészíthető, változatos ételekkel. Kezdetnek ez
teljesen megfelel. De vannak még más fontos dolgok is.
Összeszedni a
tényeket a mesterséges anyagokról, ízfokozóról, cseles
helyettesítőkről, nem ijesztgetésnek, hanem hogy tudjanak róla. Hogy ne
mondhassák, azt: „szerintem...”
Aztán,
másik ötlet: körbeszaladtam néhány gyártó honlapján, belekukkantottam a
kínálatba, és ez alapján két fő kategóriát különítettem el: vannak
„kaják” az időhiányosoknak, meg vannak azoknak, akik állítólag nem tudnak főzni.
Félnek a fűszerektől meg a konyhatechnikai eljárásoktól, szenvednek,
hogy mit adjanak vacsorára, stb. Persze az már jól felfogott üzleti
érdek, hogy ennyire lebutítják őket, mert valójában csomó minden túl
van misztifikálva, de induljunk ki abból, hogy a célszemélyek abszolút
kezdők, félénkek, nem tudják, hogy mi merre hány méter, volt már néhány
nagyobb kudarcuk, ezért a csodaporokra támaszkodnak, mert az mindig
működik. Hát mutassunk nekik olyat, ami por nélkül is mindig működik.
Halálbiztos tippeket, ami 100%, hogy sikerül, akár szájbarágós módon,
neadjisten' képekkel illusztrálva a munkafázisokat. Én tudom, hogy van,
akit még egy rántás is megijeszt, a "mennyi sót rakjak bele?" meg
egyenesen kétségbeejt. Alaprecepteket nagyon pontosan, részletesen
leírva, azokat a hagyományos dolgokat, amikben nagyon jók vagyunk, de
eddig nem raktuk fel, mert úgyis mindenki ismeri a bloggerek között.
Egyszóval, el kell hitetni az emberekkel, hogy főzni könnyű! Meg főzni
öröm is, és büszkeség!
Össze lehetne szedni a készen kapható por- és
üveges ételeket, és megalkotni a a házi változatot, ami hasonlóan
időtakarékos, és esetleg nem is drága. Mert például nem ördöngösség
sajtszósz-por helyett besameles sajtmártást csinálni, és nem is
lassabb... Aztán ott vannak a salátaöntetek, a milánói- meg a
carbonara-alap (míg a tészta megfő, kész a házi szósz is), nem is
beszélve a tepsis keverékekről, ami néha tényleg csak a
fűszerhelyettesítésről szól. Ezekre biztosan ki lehet találni
természetes alternatívát. (Iménti kalandozásom során a Porországban
csak két dolgon akadtam fenn igazán: az egyik, hogy miért kell tejet
adni a bolognai „alap”-hoz, a másik pedig xy cég újdonsága: a zacskós
krumplis tészta - ohne krumpli. Miatyánk a mennyekben...)
Végül,
a legfontosabb: ez az egész mind nem ér semmit, ha nem találnak el
hozzánk azok, akiknek szánjuk. Márpedig nem valószínű, hogy túl gyakran
járnának gasztroblogokra, szóval ez a legnehezebb feladat. Ki kell
törni a gasztroszférából, ajánlani magunkat az online és nyomtatott
médiumoknak, vagy nem is tudom kiknek. Hiszen, ha egymás közt
háborgunk, az szórakoztató, egy ideig, de a portenger ettől még
emelkedik tovább. Sajnos.
Mit gondoltok, hogyan tudnánk eljuttatni az üzenetünket az érintetteknek?
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
17 tartalmi elem, amelyhez nem kell író-zseninek lenned
Mese az irodistáról, a halakról, az álomról...
Hozzád szólok
SZÁGULDÓ KACAJ